Wat je zelf kunt doen

Gaat het in therapie om een aantal intense sessies onder deskundige begeleiding waarin je allereerst naar de oorzaak zoekt, met zelfhulp kun je - als je de tijd ervoor neemt en volhardend bent - zonder gespit in het verleden met eenvoudige technieken ook een heel eind komen. Dit is gebaseerd op het feit, dat (natuurlijk binnen de grenzen van het biologisch mogelijke) het onderbewustzijn met zijn invloed op je lichamelijke processen zich altijd voegt naar de "plaatjes" in je hoofd, of die nu reëel zijn of niet.

Eigenlijk gelden de Wetten van Archimedes niet alleen voor de natuurkunde, maar ook voor de Psychotherapie:
1. Waar het één is, kan niet het ander zijn.
M.a.w. het komt er op neer dat je gefixeerde negatieve gedachten en bijbehorende conditioneringen probeert te vervangen door nieuwe positieve gedachten en conditioneringen en die gaat fixeren.
2. De opwaartse kracht is net zo groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof.
M.a.w. hoe meer je dit doet en hoe zwaarder de vervangen negatieve gedachten en conditoneringen zijn, hoe beter je je voelt.


A. Methode van Émile Coué.
Emile Coué (1857 - 1926) was een Frans psycholoog en apotheker, die een methode introduceerde van psychotherapie en zelfverbetering op basis van optimitische autosuggestie. Van hem is het bekende zinnetje:
"Elke dag,  in alle opzichten gaat het met mij beter en beter"
De bedoeling is dat je dit zinnetje iedere morgen (en/of avond) 20 x tegen jezelf uitspreekt. Om de tel niet kwijt te raken kun je dit doen met een rozenkrans of een ander gebedssnoer in je hand, of desnoods een stukje bolletjeskoord van een rolgordijn. Deze hulpmiddelen werken dan ook nog als een anker, m.a.w. bij het in de hand nemen van het kralensnoer begint er al een associatie te lopen. De tekst is zo ruim, dat het onderbewustzijn zelf wel invult op welk gebied het dan wel beter en beter zal gaan.
Zie ook http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/90311-de-kracht-van-autosuggestie-volgens-emile-coue.html


B.  Gebruik van affirmaties (= positieve autosuggesties).
Zoek bij jezelf naar steeds opkomende negatieve gedachten of overtuigingen (bij bepaalde activiteiten), bijvoorbeeld "Zie je wel, ik verpruts ook altijd alles!" Creëer een volledig tegenovergesteld zinnetje, bijvoorbeeld: "Kijk, ik kan wat ik wil".
Zorg ervoor dat je de affirmatie zo maakt dat hij:
1. kort en krachtig is
2. wordt uitgesproken alsof het al zo is
3. dat hij begint met "Ik ben.... of Ik heb....
Hoe vaker je de affirmatie uitspreekt hoe beter, voor een spiegel is nog mooier, je kunt dan ook je lichaamshouding bij de affirmatie aanpassen/controleren.

Opm.1  Als je het niet kunt opbrengen zo tegen jezelf te "jokken" of werkelijkheid zo geweld aan te doen, is er nog een andere manier. Gebruik het gewenste doel in combinatie met het woordje "niet" bijv. bij iemand die vindt dat hij/zij een bangerik is: Zeg herhaaldelijk tegen jezelf :"Ik ben niet dapper". Dit is rationeel juist, maar aangezien het onderbewustzijn het woordje "niet" niet kent (het levert geen plaatje op in je verbeelding), houdt het onderbewustzijn vanzelf over: "Ik ben dapper".
Als je een hele tijd tegen jezelf gezegd hebt: "Ik ben niet dapper", kom je op gegeven moment bij het punt dat je min of meer boos tegen jezelf zegt: "Verdomme / nou ben ik het zat, ik ben wel dapper" en ga dan door met "Ik ben dapper".

Opm. 2 Het werkt nog sterker als je de affirmatie lekker overdrijft en nog weer sterker als er een bevestigend bijzinnetje achteraan komt. Bijvoorbeeld:"I' am the best psychiatrist in the world, I cured more than 1000 patients" (Marlon Brando als psychiater in de film 'Don Juan de Marcos)

C
. Zing 1 of 2 per dag uit volle borst mee (voor de spiegel)
refrein van het lied "'t Is moeilijk eenvoudig te blijven"

 https://www.youtube.com/watch?v=3XHWIEZawRw

   
t' Is moeilijk eenvoudig te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo stoer zo charmant en zo aardig, dat zie je in één ogenblik.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent (mens).
't Is moeilijk bescheiden te blijven voor een kerel (v'rouw) met zoveel talent. JA JA
(Het hele lied kan natuurlijk ook: maak de tekst maar passend naar je eigen wensen)

D. Autosuggestie bij het innemen van medicijnen / het optimaliseren van placebo-effecten.
Als je medicijnen gebruikt is het aan te raden bij iedere inname een moment bewust tegen jezelf te zeggen welk effect het medicijn beoogt; Bijvoorbeeld:  "Dit medicijn is goed voor mijn bloeddruk".

E. Vermijd "must"urbation.
Probeer zoveel/waar mogelijk Ik moet........ te vervangen door Nee, ik wil..........

F. Vermijd zelfbeschuldiging.

Het slechtste wat je kunt doen is, bij het minste of geringste,  tegen jezelf/anderen verzuchten Had ik maar..... (Hiermee verklaar je jezelf tot sufferd)
Vervang dat door Ik heb dat toen gedaan, want ........

G. Algemene visualisaties.
Dit kun je heel goed doen als je 's avonds in bed ligt en erop wacht in slaap te vallen.
De cirkel op het strand: Maak in je gedachten een cirkel om je heen, en probeer dat zo levendig mogelijk / zo gedetailleerd mogelijk te doen, bijv. met stok of met je hak. Gooi dan alle nare dingen van de voorbije dag eruit, hup de zee in. Als dat gedaan is, haal je fijne dingen naar binnen. Als je niets kunt bedenken, haal dan de zon maar naar binnen of een bos bloemen voor jezelf.
De EigenKrachtCentrale:  klim in je gedachten boven op een rots met een veilige vlakke bovenkant. Als je boven bent ga je stevig staan met je benen een beetje uit elkaar. Neem nu via je voetzolen de energie van de aarde op en laat dieop het ritme van je ademhaling steeds verder je lichaam in stromen. Steek daarna in je gedachten je handen in de hoogte en laat via de je handpalmen de energie van de zon je lichaam in stromen. Laat doe twee oerkrachten van de natuur zich maar lekker aanvullen in je lijf...... en met dat gevoel kun je de hele wereld aan.

H. Kritiek-kering.
Als je kritiek krijgt is het natuurlijk wel essentieel te onderzoeken of die terecht is of niet, en dingen uit te praten. Als schuldgevoel of boosheid desondanks daarna toch nog in je hoofd blijft rondcirkelen, kun je geregeld eens tegen jezelf zeggen:
"Ach, wat raakt een leeuw het gebalk van een ezel"
of
"So what, een eend wordt toch/ook niet nat in de regen"
of
Zing 1 of 2 keer per dag mee met het onderstaande refrein

 

https://www.youtube.com/watch?v=W4u8cwyvfOI

I'm singin' in the rain just singin' in the rain
What a glorious feeling
I'm happy again
I'm laughing at clouds so dark up above
The sun's in my heart and I'm ready for love
Let the stormy clouds chase everyone from the place
Come on with the rain
I've a smile on my face
I'll walk down the lane with a happy refrain
And singin' just singin' in the rain
Let the stormy clouds chase everyone from the place
Come on with the rain
I've a smile on my face
I'll walk down the lane with a happy refrain
And singin' just singin' in the rain
I'll walk down the lane with a happy refrain
And singin' just singin' in the rain


PS
. Zijn sessies hypnotherapie staven dynamiet waarmee je de muren van je belemmering te lijf gaat, de hier genoemde technieken zijn dan hamer en beitel. Met iedere dag een stukje kun je uiteindelijk ook muren afbreken.

Veel succes!

Toevoeging (niet uit de hypnotherapie):
Het doorbreken van slechte/ongewenste gewoontes
(Ianthe Sahadat: Volkskrant zaterdag 4 januari 2014)
Amerikaanse onderzoekers ontdekten in de jaren 90 hoe gewoontegedrag eruit ziet: Er blijkt zoiets te bestaan als de "gedragslus".

Die bestaat uit drie elementen: de aansporing, de routine en de beloning. De aansporing leidt ertoe dat je gaat hunkeren naar een bepaalde beloning, waardoor je automatisch een bepaalde handeling (routine) gaat uitvoeren om die binnen te slepen. Met het herkennen van je eigen gedragslus ben je dus halverwege de oplossing.
Duhiggs beschrijft in zijn boek hoe hij zijn gewoonte om dagelijks een chocoladekoek te eten wist te stoppen. Elke dag bleek hij omstreeks dezelfde tijd (om ongeveer half vier) naar de kantine te lopen voor een koek. Aanvankelijk dacht hij dat zijn gedrag door honger werd ingegeven, maar na scherpe analyse (opm. Frans Peeters: in de hypnotherapie heet dat focussen op een stilstaand gezet beeld en dan invoelen) bleek hij dan altijd ook een praatje met collega's te maken. Als hij rond die tijd een beetje inzakte achter de computer, pepte wat sociaal contact op de redactie hem op. Dus besloot hij elke dag om half vier een praatje in de kantine te maken, zonder een koek te halen. Met succes.
Wat Duhigg deed, staat in de psychologie bekend als Habit Reversal Training. De methode wordt gebruikt om af te komen van onder meer roken, gokken en andere dwangmatige handelingen. Het idee is dat je na de aansporing die het slechte gedrag in gang zet, snel reageert met een andere routine die hetzelfde gevoel van beloning oplevert. Zodra je een gewoonte in onderdelen opsplitst, kun je met het mechanisme gaan spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb